Intuïtie: waarom we meer weten dan we denken

De een zweert erbij en leeft vol vertrouwen op zijn gevoel, de ander doet het af als zweverige onzin. Intuïtie, ons zesde zintuig, lijkt ongrijpbaar en onverklaarbaar, maar dat is het niet. We weten meer dan we denken.

De keukenbrand in een vrijstaand huis in Cleveland lijkt een routineklus voor de plaatselijke brandweer. De commandant leidt zijn mannen het huis binnen en ze beginnen het vuur vanuit de woonkamer te blussen.

De vlammen doven, maar het vuur laait weer op. Nogmaals gaan de mannen de brand te lijf, maar de vlammen zijn hardnekkig.

Plotseling geeft de commandant de opdracht het huis te verlaten. Wanneer de groep de straat bereikt, stort onder luid gekraak de vloer van het huis in. Als de brandweermannen nog binnen waren geweest, waren ze met zijn allen in een hevig brandende kelder gestort.

Onderbuikgevoel

Met dit verhaal kwam de brandweercommandant bij cognitief psycholoog Gary Klein. Klein doet onderzoek naar beslissingsprocessen van mensen in ‘do or die’ situaties: omstandigheden waarin er geen tijd is om een weloverwogen keuze te maken, en waarbij het gaat om een kwestie van leven of dood.

Klein kwam erachter dat mensen op zulke momenten vertrouwen op hun ‘buikgevoel’, hun intuïtie, en vaak wonderbaarlijk goede beslissingen nemen. Hoe wist bijvoorbeeld de brandweercommandant dat hij de juiste beslissing nam?

De commandant sprak over zijn zesde zintuig, dat hij beschouwde als een teken van zijn paranormale krachten. Het onbehaaglijke gevoel overviel hem, en hij ging direct over tot actie. Waarom wist hij niet.

Intuïtie is een moeilijk grijpbaar fenomeen. Mensen kunnen het niet beredeneren, het is er ineens, schijnbaar vanuit het niets. Voor sommigen is dat een reden om te geloven dat er iets bovennatuurlijks aan de hand is.

Ze varen blind op hun gevoel en komen met talloze voorbeelden van dromen of ontmoetingen, waarin intuïtie een cruciale rol speelt. Anderen vinden diezelfde verhalen lariekoek, toeval, of zweverig.

In de laatste jaren is er echter veel onderzoek gedaan naar onbewuste processen in de hersenen, waaruit blijkt dat intuïtie wel degelijk bestaat en van groot belang kan zijn. Maar ons zesde zintuig is geen bovennatuurlijke gave, het is een aantoonbaar en verklaarbaar verschijnsel.