Een goede werk-privébalans

Met onze technologie kan het lastig zijn om het werk echt op het werk te laten. En andersom om niet met thuis bezig te zijn in uren van de baas. Bij bijna de helft van de mensen lopen werk en privé wel eens door elkaar, bijvoorbeeld omdat ze thuis nog op werkmail reageren. Het lijkt handig, maar dat is het niet. Je moet thuis bij kunnen komen van je werk. Wie geen goede werk-privébalans heeft loopt meer risico op emotionele uitputting. Gelukkig zijn er wel handvatten om werk en privé beter te scheiden.

Af en toe thuiswerken heeft veel voordelen, je bent minder gestrest, werkt lekker door en je humeur gaat erop vooruit. Maar hoe zorg je dat je niet verzandt in wasjes draaien of planten watergeven? Of dat je juist niet te veel werkt? Een goed werkplekje in de bibliotheek en uren schrijven kan helpen om de balans goed te houden. En dat is ook goed voor het vertrouwen van je werkgever. Lees: Meer praktische tips om goed thuis te werken

Werk jij te hard of in elk geval harder dan gezond voor je is? Wie alsmaar doorbuffelt, zou zomaar aan een werkverslaving kunnen lijden. Naar schatting 8 procent van de werkende bevolking is werkverslaafd. Werkverslaafden voelen zich vaker somber en werken om dat niet te hoeven voelen. Ze werken veel omdat ze vinden dat ze nog niet genoeg hebben gedaan, niet omdat ze er plezier aan beleven.