Goed leiderschap in de praktijk

We gaan in op een aantal zaken die het management wel zou moeten doen. Want we dichten het management een grote rol toe in de transitie naar meer zelfsturing. Dit zit hem al in ogenschijnlijke kleine dingen. Omdat te onderstrepen, maken we de vergelijking met onderzoek uit het onderwijs. Daar weten we al lang dat de gedachten die docenten hebben over de te bereiken leerprestaties van mijn leerlingen tot wezenlijke verschillen leiden.

Docenten die denken dat hun leerlingen toch niet tot een bepaald niveau kunnen komen, krijgen vervolgens ook leerlingen die dat niveau niet halen. De docenten die hoge verwachtingen hebben van hun leerlingen krijgen daarentegen leerlingen die tot grote hoogte stijgen. Zou deze kracht van de zogenaamde zelf verveling provincie ook van toepassing zijn op ontplooiing en ontwikkeling van medewerkers en de mate van zelf stuur ik deze aankunnen? Begint zelf sturing dus als niet bij de verwachting die de manager heeft van medewerkers? Vertrouwen hebben in je eigen professioneel‘s is een belangrijke sleutel. Het volgende voorbeeld uit onze praktijk maak dat maar pijnlijk duidelijk

Casus vertellen over het team wat een voorstel had geschreven om de onderwijsorganisatie te veranderen op een bepaald aantal punten. Maar het management floot hen terug.