Oefenen met je intuïtie

Het ontwikkelen van je Innerlijke Wijsheid

Hoe krijg je nou de ratio en de emotie in balans en leer je gezonde beslissingen te nemen? Welke stappen kun je nemen om jouw innerlijke wijsheid, jouw intuïtie, te ontwikkelen?

Er zijn drie stappen die je hiermee helpen:

Stap 1: Kom in het “Hier en Nu”

De eerste stap om te nemen is om aanwezig te zijn in het “Hier en Nu”. In het ”Hier en Nu” richt je je op wat er nu is, nu m.b.t. gedachten, emoties en gewaarwordingen. Door mindfull bezig te zijn kun je overweldigende emoties beter beheersen en kalmeren. Het helpt je bij het vaststellen en loskoppelen van veroordelende gedachten over je ervaringen. Het helpt je je innerlijke wijsheid, je intuïtie, te ontwikkelen. Eén van de meest sterke manieren om in het hier en nu te komen is via je ademhaling. Aandacht geven aan gericht ademen leert je om je gedachten van je emoties en je lichamelijke gewaarwordingen te scheiden.

Oefening – Met aandacht ademhalen

Ga comfortabel zitten met je voeten op de grond, adem langzaam en lang in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Adem naar je buik toe (misschien vind je het fijn om je handen op je buik te leggen). Voel hoe je buik als een ballonnetje uitzet iedere keer dat je inademt en hoe deze weer leegloopt bij je uitademing. Als je afgeleid wordt door gedachten, laat deze dan gewoon voorbij gaan en richt je weer op je ademhaling. Voel de adem binnen stromen door je neus naar je buik toe en voel hoe het voelt als je weer langzaam uitademt vanuit je buik. Je hoeft niets te doen, behalve bezig te zijn met de ademhaling. Terwijl jij zo bezig bent met je ademhaling mag je ook aandacht geven aan de geluiden in en om je heen. Als dat je te veel afleidt dan laat je de geluiden voor wat ze zijn en blijf je volledig je richten op je ademhaling. Wees je bewust van dit moment, van deze ademhaling. Dit doe je een paar minuten. Merk hoe je je daarna voelt.

TIP

Als je wordt afgeleid door je gedachten of andere prikkels is het focussen op je ademhaling vaak een van de meest gemakkelijke en effectieve manieren om tot jezelf te komen. Deze ademhaling maakt ook dat je voller en dieper ademt waardoor je je kunt ontspannen.

TIP: Algehele gezondheid

Wil je minder stress ervaren en een gezonder lichaam krijgen? Check dan regelmatig je ademhaling. Adem je door je neus of je mond? Is je ademhaling hoog in de borst of juist laag in de buik? Is deze rustig, snel, oppervlakkig, diep etc.? Zorg er voor dat je lichaam geen onnodige spanningen vasthoudt en probeer rustig via je neus te ademen naar je buik. Doe dit een aantal keren en bemerk wat het met je doet.