Stap 3

Oefening baart kunst

In het begin is het misschien nog moeilijk om het onderscheid te maken tussen je innerlijke wijsheid en je emotionele geest en rationele verstand. Sommige mensen zeggen: ja, maar ik hoor de stem in mijn hoofd, is dat mijn verstand? Andere mensen zeggen, dit is mijn gevoel, is dat mijn innerlijke wijsheid? Het onderscheid wordt door te oefenen vanzelf steeds duidelijker voor je. Let op: wij hebben ons verstand en onze emoties niet voor niets gekregen, ons verstand/hersenen zijn er om de zaken door te geven, ook wat van binnenuit op komt borrelen, het helpt om ons bewust te laten worden. Onze emoties helpen idem dito, zij vertalen wat er zich in ons lichaam afspeelt en hoe het met ons gesteld is, zij helpen ons bewust te worden.

Of het écht je innerlijke wijsheid is, leer je door te ervaren dus door te doen. Jouw innerlijke wijsheid helpt jou met het nemen van de voor jou goede beslissingen!

Hoe kun je meer leven vanuit jouw essentie, jouw innerlijke wijsheid? Weeg bij iedere beslissing die je moet gaan nemen af:

–                  Heb je zowel gekeken naar de feiten als naar jouw emoties toen je de beslissing nam?

–                  Heb je het aan jezelf gevraagd? “Voelt” de beslissing goed voor jou? Welke reacties gaf je lichaam toen je de vraag hebt voorgelegd aan jouw innerlijke wijsheid? Voelde je openheid, ruimte, rust en vertrouwen, of juist verkramping, spanning, onrust en zwaarte? Was het voor jou een “ja” of een “nee”.

TIP

Als de uitkomst van jouw beslissing goed voor je heeft uitgepakt, is de kans groot dat je jouw innerlijke wijsheid hebt aangesproken om de beslissing te nemen. Dus houd de resultaten bij van je beslissingen om te bepalen of het klopt.